Hoe hoog moet je een groeilamp hangen?

26 juli 2024
Hoe hoog moet je een groeilamp hangen?
Gepubliceerd op  Bijgewerkt op  

Het is een vraag die we vaak krijgen: hoe hoog moet je een groeilamp boven je planten hangen?

Het is een cruciaal aspect van het succesvol kweken van planten binnenshuis, en de juiste hoogte kan het verschil maken tussen gezonde, weelderige planten en onderontwikkelde, zwakke exemplaren. Laten we deze kwestie toelichten.

Waarom is de hoogte belangrijk?

De afstand tussen de groeilamp en de planten bepaalt hoeveel licht ze ontvangen. Te dicht bij, en we riskeren dat de bladeren verbranden door de hitte. Te ver weg, en onze planten krijgen mogelijk niet genoeg licht voor een optimale fotosynthese. De juiste hoogte zorgt ervoor dat de planten precies de juiste hoeveelheid licht krijgen zonder schade te veroorzaken.

Het type groeilamp

Allereerst is het belangrijk om te weten welk type groeilamp we gebruiken. Verschillende lampen hebben verschillende optimale afstanden:

  1. LED groeilampen: Deze lampen zijn energiezuinig en produceren minder warmte, waardoor ze dichter bij de planten kunnen hangen. Een goede vuistregel is om LED-lampen op ongeveer 30-45 cm boven onze planten te hangen.
  2. HID lampen (HPS en MH): Deze lampen produceren veel warmte en moeten daarom verder van de planten worden gehangen om verbranding te voorkomen. Een hoogte van 60-90 cm is meestal ideaal.
  3. TL fluorescentielampen: Deze lampen kunnen heel dicht bij de planten worden geplaatst zonder risico op verbranding. 15-30 cm is doorgaans voldoende.

Planten

De groeifase van planten

De ideale hoogte van onze groeilamp kan ook variëren afhankelijk van de groeifase van onze planten:

  • Zaailingen en stekken: In deze vroege fase hebben planten veel licht nodig, maar zijn ze ook kwetsbaar. Houd de lampen op een veilige afstand om verbranding te voorkomen. Voor LED-lampen is 45 cm vaak ideaal, terwijl TL-lampen dichterbij kunnen (rond de 15-20 cm).
  • Groei- en vegetatieve fase: Tijdens deze fase kunnen planten meer licht verdragen. LED-lampen kunnen op ongeveer 30-40 cm hangen, terwijl HID-lampen op ongeveer 60 cm moeten blijven.
  • Bloei- en vruchtfase: Planten hebben in deze fase veel licht nodig om grote, gezonde vruchten en bloemen te produceren. LED-lampen kunnen dichterbij worden gebracht tot ongeveer 30 cm, terwijl HID-lampen op 45-60 cm moeten blijven.

Regelmatig aanpassen

Het is belangrijk om de hoogte van onze groeilamp regelmatig aan te passen naarmate onze planten groeien. Houd onze planten goed in de gaten en pas de hoogte aan om ervoor te zorgen dat ze constant de juiste hoeveelheid licht krijgen. Zorg daarom ook voor genoeg hoogte in jouw kweekruimte.

Praktische tips voor het ophangen van groeilampen

Naast het bepalen van de juiste hoogte, zijn er nog enkele praktische tips die we in gedachten moeten houden bij het ophangen van onze groeilampen:

  • Gebruik een verstelbaar ophangsysteem: Dit maakt het eenvoudig om de hoogte van de lampen aan te passen naarmate onze planten groeien. Verstelbare ophangsystemen zoals katrollen of verstelbare haken kunnen hierbij erg handig zijn.
  • Monitor de temperatuur: Het is belangrijk om niet alleen de afstand, maar ook de temperatuur onder de lamp in de gaten te houden. Hoge temperaturen kunnen onze planten beschadigen. Gebruik een thermometer om de temperatuur op plantniveau te meten en zorg ervoor dat deze binnen een veilig bereik blijft.
  • Lichtverspreiding: Zorg ervoor dat het licht gelijkmatig wordt verspreid over onze planten. Hou ook rekening met het lichtspectrum. Dit kan betekenen dat we meerdere lampen moeten gebruiken of reflectoren moeten installeren om te zorgen dat elke plant voldoende licht krijgt.

Met deze richtlijnen hebben we een solide basis om mee te beginnen. Vergeet niet om altijd de reactie van onze planten in de gaten te houden en indien nodig aanpassingen te maken.

We hopen dat dit artikel je helpt bij het optimaliseren van je kweekruimte. Mocht je nog vragen hebben of persoonlijk advies willen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Succes met kweken!

Gepubliceerd op  Bijgewerkt op